KIMCHI

gdzie:
Ogród Botaniczny PAN w Powsinie
ul. Prawdziwka 2, Powsin

Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie

ONGGI Stowarzyszenie Kulturalne Polska-Korea

MIRO Center Dong-gu, Metropolia Miejska Gwangju, Korea Południowa

zapraszają na:

• wystawę i warsztaty koreańskiej ceramiki onggi Mistrza JEONG HEE CHANGA
  • wystawę onggi ze zbiorów Pana KI KWANG SU
  • warsztaty kimchi, które poprowadzi wykładowczyni Uniwersytetu Gwangju, mistrzyni kuchni koreańskiej Pani BAEK GEUM BI
  • Kimjang w Ogrodzie Botanicznym

Wydarzenie objął Honorowym Patronatem Burmistrz Dystryktu Dong-gu Metropolii Miejskiej Gwangju Pan LIM TAEK

Onggi

to tradycyjne koreańskie wyroby ceramiczne, które od czasów prehistorycznych używane są jako naczynia stołowe, a także naczynia do przechowywania żywności (np. ryżu, sosu sojowego, solonych ryb, kimchi, alkoholu i wody pitnej). Dzięki porowatości i przepuszczalności naczynia onggi doskonale nadają się do przechowywania różnego rodzaju produktów fermentownych. Onggi, w odróżnieniu od szlachetnej, białej porcelany, jadeitowo-zielonego celadonu, czy ceramiki w stylu buncheong, które zawsze cenione były za swoje artystyczne walory, traktowano jako przedmioty codziennego użytku, pozbawione wartości estetycznych, a ostatnio wręcz uznawano je za staromodne obiekty kojarzące się z okresem sprzed modernizacji. Dzisiaj, kiedy zwraca się uwagę na sprawy natury i środowiska, ten rodzaj ceramiki budzi coraz większe zainteresowanie. Onggi to esencja natury, to wielowiekowe doświadczenie i mądrość, która rodzi się z obserwacji i przeżywania świata. Artyści zajmujący się współcześnie ceramiką onggi często wychodzą poza utylitarne funkcje tworzonych obiektów i tworzą rzeźby ceramiczne, które w nowych już formach są wciąż kontynuacją tradycji wielu pokoleń twórców onggi.

Kimchi

jest nieodłączną częścią kultury koreańskiej, a od lat zyskuje również uznanie na świecie ze względu na swoje zdrowotne wartości, ale także jako kreatywne danie charakterystyczne dla nieco egzotycznej tradycji kulinarnej. Do przygotowywania kimchi używano ceramicznych naczyń onggi i do dzisiaj uważa się, że najlepsze jest kimchi fermentowane właśnie w tych naczyniach.

Tradycja wspólnotowego przygotowywania kimchi - Kimjang - została wpisana w 2013 roku na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.

Wydarzenie, które organizujemy we współpracy z Miro Center z Gwangju nawiązuje do Dnia Kimchi, który od 2020 roku jest w Korei oficjalnym świętem kimchi obchodzonym 22 listopada. Również w Stanach Zjednoczonych stany Kalifornia, Wirginia, Maryland, Nowy Jork oraz Waszyngton, D.C. proklamowały 22 listopada „Dniem Kimchi”, aby podkreślić znaczenie tego dania dla społeczności koreańskiej. Narodowy Dzień Kimchi proklamowała również Argentyna. Kimchi, choć wciąż kojarzone z Koreą, staje się więc dobrem ponadnarodowym, cenionym za jego wartości zdrowotne, kulinarne i kulturotwórcze.

Wszystkie wydarzenia